Παραδοσιακές και μη συνταγές φάβας

Παραδοσιακές και μη συνταγές φάβας

Η Φάβα Σαντορίνης είναι διάσημη για τη μοναδικότητα που της δίνει το έδαφος του νησιού. Είναι ένα από τα πιο παλιά προιόντα μας μαζί με το σταφύλι και έχουν βρεθεί απομεινάρια σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Το μέγεθος της Φάβας είναι σαν ψηλό χαλικάκι με έντονο κίτρινο χρώμα. Αυτό που κάνει τη Φάβα Σαντορίνης να ξεχωρίζει είναι η γεύση της και το άρωμα της.
www.santoriniinfo.gr

Η συνταγή της Μαργιώς

Υλικά
  • 1 φλιτζάνι φάβα
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο
  • Εκτέλεση

    Βάζουμε σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους 4 φλιτζάνια νερό. Ρίχνουμε τη φάβα μας σ' ένα σουρωτήρι, την ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση και τη ρίχνουμε στη κατσαρόλα. Ανάβουμε το ηλεκτρικό μάτι στη δυνατή ένταση μέχρι να αρχίσει η βράση. Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται κατά τον βρασμό της φάβας. Κόβουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και μία σκελίδα σκόρδο. Προσθέτουμε το κομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο στη φάβα, το κύμινο, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και λίγο θυμάρι.
    Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μισή ένταση, ανακατεύω τη φάβα και σκεπάζω την κατσαρόλα μου χωρίς να εφάπτεται εντελώς το καπάκι. Στα 30 λεπτά, η φάβα θα αρχίσει να χυλώνει και θα χρειαστεί να μαγειρευτή περίπου άλλα 15 λεπτά.
    Έχουμε το νου μας και ανακατεύουμε τη φάβα μας κάθε 10 λεπτά ώστε να μην κολλήσει στην κατσαρόλα. Στο τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον χυμό από ένα λεμόνι.
    Εάν θέλουμε η φάβα μας να έχει λεία υφή, την πολτοποιούμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα με την ηλεκτρική ράβδο.Η φάβα έχει τη μορφή του πουρέ και όσο είναι ζεστή, τη ρίχνουμε σε μία πιατέλα ή σε ένα μπολ και την πασπαλίζουμε με θυμάρι, κομμένο κρεμμύδι και κάππαρη.

    Από το βιβλίο της Άννας Σαλιβέρου «Γεύσεις Αγάπης στην Καλντέρα του Χρόνου»

    Η παντρεμένη φάβα…

    Υλικά
  • 1/2 κιλό φάβα
  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά λιωμένα
  • Λάδι, ρίγανη
  • Εκτέλεση

    Καθαρίζουμε τη φάβα και την πλένουμε. Τη βράζουμε με 1 λίτρο νερό και την ξαφρίζουμε. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο λάδι και ρίχνουμε τη φάβα να την παντρέψουμε με τα κρεμμύδια.
    Τη βράζουμε μέχρι να λιώσει καλά.

    ...και η φάβα του Αγίου Δημητρίου

    Υλικά
    Για τη σάλτσα του Αγίου Δημητρίου:
  • 4 κρεμμύδια κομμένα φετούλες
  • Λάδι, αλάτι, πιπέρι
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • Ρίγανη, ζάχαρη
  • 1 χυμό ντομάτας
  • Εκτέλεση

    Βράζουμε τη φάβα με ένα ολόκληρο κρεμμύδι πολύ καλά. Για τη σάλτσα, κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετούλες, τα τσιγαρίζουμε στο λάδι και ρίχνουμε τη ντομάτα και τα μπαχαρικά. Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Σερβίρουμε τη φάβα με 2-3 κουταλιές σάλτσα.

    H μεγάλη θρεπτική αξία της φάβας

    Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β1, σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο.
    Ακόμα, είναι εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέως και μαγγανίου.
    Όλα αυτά σημαίνουν ότι η φάβα μαζί με δημητριακά ή αμυλούχες τροφές μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας.